Antiek, Retro, Curiosa, Vintage

uncle-b the place to b

Historische architectuur in de Prinsenstad

Delft bevindt zich in de provincie Zuid-Holland. Deze in historisch opzicht zeer interessante stad heeft altijd sterk in verband gestaan met het Koninklijk Huis en wordt daarom ook wel de Prinsenstad genoemd. Het is bijvoorbeeld de plaats waar Balthasar Gerards de destijds in Delft verblijvende Willen van Oranje om het leven bracht. Ook de de Koninklijke grafkelder bevindt zich in Delft.De karakteristieke binnenstad van Delft, is vele eeuwen oud en herbergt een schat aan historische monumenten en gebouwen. Een aantal noemenswaardige bouwwerken zijn bijvoorbeeld de Oude Kerk, de Nieuwe Kerk en het herbouwde Stadhuis van Delft.

De Oude Kerk

De Oude Kerk (ook wel Oude Jan genoemd) is gebouwd in de dertiende eeuw en staat tussen de grachten Nieuwe Delft en Oude Delft. Men vermoedt dat dit een van de oudst bebouwde plekken in Delft is. Oude Jan is in ieder geval de oudste kerk van de stad. De Oude kerk kenmerkt zich met name vanwege diens opvallende, scheve toren.

De Nieuwe Kerk

De in de veertiende eeuw als tweede gebouwde Nieuwe kerk staat aan de Markt in het historische stadscentrum van Delft. De toren van de kerk is 108,75 meter hoog en is daarmee de op een na hoogste kerktoren in het land. Alleen de Utrechtse Domtoren is groter. In de Nieuwe Kerk bevindt zich onder andere het bekende praalgraf van prins Willem van Oranje. Onder zijn graf ligt tevens de Koninklijke grafkelder.

Het Delftse stadhuis en de Oude Steen

Tegenover de Nieuwe Kerk is het Stadhuis van Delft gevestigd. Dit stadhuis werd in de zeventiende eeuw (1618-1620) herbouwd door de architect Hendrick de Keyser. Hij ontwierp het stadhuis in de Hollandse renaissancestijl en bouwde het rondom de Oude Steen toren. Deze Oude Steen toren is tegenwoordig het oudste Delftse bouwwerk dat zich in de Prinsenstad bevindt.

 

Be Sociable, Share!
posted by Uncle-B in Algemeen and have No Comments

Place your comment

Please fill your data and comment below.
Name
Email
Website
Your comment